2012. augusztus 19., vasárnap

Padlizsánkrém


A padlizsánkrém tipikusan az az étel amelyre ráhúzható, hogy "ahány ház, annyi szokás". (Ezt egyébként szerintem majd minden ételnél elmondhatjuk, de padlizsánkrém receptet én is legalább hármat ismerek.) Az alábbi a család kedvence.

Hozzávalók (kiadós reggelihez 2-4 fő részére)

  • 2db padlizsán (egyenként kb. 350gr)
  • kis fej vöröshagyma
  • citromlé (kb. 1kk)
  • napraforgó olaj 1-1,5dl

Első lépésként megsütjük a padlizsánokat. Ez több módon lehetséges: sütőben, grillrácson, gázos tűzhelyen úgy, hogy a gázrózsa felé vas platnit helyezünk.
A sütős és gázrózsás változatnál érdemes figyelni arra, hogy a sütés sok kosszal jár.
Ha grillezünk nem kötelező parázst használni, már akkor a rácsra helyezhetjük a padlizsánokat amikor még lángokat is látunk. A grillezés és gázrózsás sütés menete megegyezik.
Gázrózsa felett erős lángon oldalanként 5-6 percig sütjük a padlizsánokat, amíg a héjuk szenesedni nem kezd. Sütőben magas hőfokon (230 fok) sütjük, itt nem szenesedik, csak összefonnyad a padlizsán héja. Ne ijedjünk meg, a padlizsán puffog-sistereg, kilyukad még a leve is kifolyik.
A megsült padlizsánokat egy műanyag vagy porcelán tálba helyezzük, konyharuhával lefedjük - így a padlizsánok héját később sokkal könnyebb eltávolítani. Néhány percnyi pihentetés után folyó hidegvíz alatt megpucoljuk őket, majd a padlizsánokat műanyag szitába helyezve megvárjuk amíg kihűlnek.

Fontos: lehetőség szerint ne érjünk fémmel a padlizsánokhoz, mert "megfeketednek". Valójában csak kicsit megbarnulnak, de gusztusosabb, ha ez nem történik meg.

Közben a hagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk. Az 1-1,5dl olajból annyival ami ellepi közepes lángon kicsit megfonnyasztjuk. Ez mindössze 3-4 percet, vagy akár még annál is kevesebbet jelent. Mire a padlizsánok kihűlnek a hagymás olaj is meglangyosodik.

A padlizsánt kézzel kicsit megnyomkodjuk, hogy a felesleges víz kifolyjon belőle majd fa vagy műanyag deszkára helyezzük. Fa bárddal vagy műanyag késsel pépesre aprítjuk (mintha petrezselymet aprítanánk), majd a hagymás olajjal együtt egy műanyag tálba tesszük. Fakanállal keverni kezdjük, amíg az egész olajat fel nem veszi. Folytonos keverés közben apránként elkezdjük hozzáadagolni a többi olajat is, amíg a pép gyönyörű világos krémmé nem válik. Nem biztos, hogy az egész olaj kell, de az is lehet, hogy még a másfél decinél is több kell. Ez a padlizsántól függ.
Ízlés szerint sózzuk, kevés citromlével ízesítjük. Nem az a lényeg, hogy a krémen érződjön a citromlé, hanem hogy kihozza a padlizsán zamatát. Én többször is megkóstolom, először még citromlé nélkül, hogy tudjam honnan indulok.

Friss kenyérrel, paradicsommal az igazi.

Változatok
  1. a hagymát nem fonnyasztom meg, hanem nyersen teszem a padlizsánkrémbe - ezt akkor ajánlom, ha szeretitek a nyers hagyma ízét illetve még aznap megeszitek a krémet. Másnapra megbüdösödik.
  2. nem csak fonnyasztott hagymát, hanem 1 gerezd zúzott fokhagymát is a krémbe nyomok. Nagyon ütős lesz tőle a krém.
  3. bármelyik fenti változathoz 2-3 ek házi majonézt keverünk.

Néhány hasznos tanács padlizsán vásárláshoz:
- az érett padlizsán héja sötétlila, sima és fényes
- amikor megemeljük a padlizsánt, akkor az első gondolatunk: "ez sokkal könnyebb, mint ahogy a mérete alapján gondolnánk" - ebből adódik az is, hogy igen, minden darabot egyesével meg kell fogni, emelni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése