2012. augusztus 21., kedd

Pudingos kosárka


Imádok sütni-főzni, de néha nekem is jól jön néhány gyorsabb recept, amivel nem kell hosszú órákig pepecselni a konyhában. Ez a pudingos kosárka is ilyen, hiszen szinte minden hozzávaló félkész állapotban van. Nincs is más dolgom, mint kicsit előre gondolkozni, majd megsütni, megfőzni.

Hozzávalók
  • 1 csomag mirelit leveles tészta (450gr)
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 2,5dl tejszín
  • 5-6 ek. cukor (vagy akár több, ki mennyire szereti édesen)
  • idénygyümölcs vagy kompót
  • 1-2 lap lapzselatin
  • szeletelt mandula (elhagyható)
A tejszínt előző este a hűtőbe teszem (ha elfelejtem marad a gyors megoldás: 20-30 perc a fagyasztóban, majd utána jöhet a hűtő amíg felhasználásra nem kerül).
A leveles tésztát (ennél a receptnél az Aldi előre nyújtott, lapokra vágott tésztáját használom) kb. 1 órával a sütés előtt veszem elő a fagyasztóból. A lapokat (6db - téglalap alakú) lisztezett deszkára helyezem. Amennyiben ilyet nem találok akkor bármilyen leveles tészta megteszi, a lényeg, hogy a végén 12db kb. 10x10-es négyzetnyi tésztám legyen.

A vaníliás pudingot 4dl tejjel és a cukorral készre főzöm. A mixer táljába öntöm majd 8-10 percre bekapcsolom a mixert. Ettől a puding hamarabb hűl és finom krémes marad. Nagy segítség ha automata vagy forgótálas mixered van, így te tovább teheted a dolgod, hiszen mindkét kezed szabadon marad. 10 perc után folpackkal lefedem a pudingot (így nem bőrösödik meg) és vízfürdőben tovább hűtöm.

A 12 darabos muffin tepsi horpadásait megvajazom és félre teszem.
A sütőt 230 fokra melegítem. A leveles tésztánál különösen fontos, hogy forró sütőben süssük, mert amúgy a vaj kifolyik a tésztából, és az nem lesz szép leveles.

A kiengedett leveles tészta lapokat megfelezem, így 12db négyzet alakú (kb. 10x10cm) tészta darabot kapok. Egyenként a muffin tepsi horpadásaiba nyomkodom őket. Nem baj, ha a csücskök kilógnak, hiszen a sütés alatt gyönyörűen megpirulnak, levelesednek.
A sütő középső rácsán 10-15 perc alatt készre sütöm őket. Akkor jók, ha szépen megpirultak és újjal megkocogtatva betöredeznek. Néhány percig tepsiben pihentetem a kosárkákat, majd tálcára téve hűlni hagyom a őket. Nem kell megijedni ha a közepe is összenő, kanál nyelével megkocogtatva egyből újra üregesek lesznek. Süthetjük vak sütéssel is őket (a tészták közepére nehezéket helyezünk - pl. szárazbab, lencse, stb.), de én azt szeretem, ha a mindenhol leveles marad a kosárka.

A hideg tejszínt közepesen lágy habbá verem, majd félreteszem.
A pudingot újra a mixer gondjaira bízom, igaz már csak néhány percre, amíg újra krémes nem lesz. Ha szerencsénk van (és nem 40 fokos hőségben állunk neki sütit készíteni) addigra már langyossá is hűl. Óvatosan belekeverem a tejszínhabot, így egy nagyon finom, könnyű krémet kapunk.
A krémet habzsákba töltöm (ha nincs otthon, egy egyszerű uzsonnás zacskót is megteszi, csak a csücskét kell levágni) majd a kosárkákat egyenként megtöltöm.

A lapzselatint előírás szerint elkészítem, majd amíg egy picit dermed a gyümölcsökkel feldíszítem a kosárkákat. Kenőecsettel felviszem a zselatint a gyümölcsökre (egy-két mozdulat elég), ettől szépen csillogni fognak.
Ha extrázni szeretném szeletelt mandulát szórok a kosárkákra.

Frissen és hűtőben tárolva másnap is isteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése