2012. október 3., szerda

Brokkolis krumplipüré

Nem tudom eldönteni, hogy ezt a receptet Emese baba brokkolis krumplifőzeléke vagy az ír colcannon ihlette-e. Alighanem mindkettő közrejátszott a próbálkozásomhoz, hiszen a colcannonról nemrég olvastam, míg a picurkánknak hetente legalább egyszer kell brokkolis főzeléket főznöm, annyira szereti.

Hozzávalók (2 jó étvágyú felnőtt részére)
  • 400 g hámozott, felkockázott krumpli
  • 150 g brokkoli
  • 30 g vaj
  • 1-2 dl tej

A megtisztított brokkolit sós vízben megfőzöm, majd szűrőbe téve lecsepegtetem.
A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzöm. Több helyen ettem már krumplipürét héjában főtt krumpliból, de az nem az igazi. Aki teheti, pucolja meg a krumplit főzés előtt. Sokkal krémesebb lesz így az ételünk, a krumplit pedig könnyebben, jobban lehet pürésíteni.
A megfőtt krumpliról leöntöm a vizet, majd rászórom a felkockázott vajat. Krumplinyomóval jól átnyomom, közben kicsi tejjel lazítom. Addig nyomkodom a krumplinyomóval (vagy botmixerrel), amíg el nem tűnnek a krumpli csomók, és csak a finom puha püré nem marad. Ekkor fakanálra (eléggé fárasztó) vagy kézi turmixra váltok, és tovább adagolva a tejet krémesre keverem a krumplipürét. Közben bele-bele kóstolok, hogy kell-e még bele vaj, só vagy esetleg tej.
A krumplipüré kanállal adagolható, de ugyanakkor selymesen krémes állagú kell legyen.
A megfőtt, lecsepegtetett brokkolit villával kicsit megnyomkodom, majd a krumplihoz keverem.

Sült lazaccal vagy éppen erőteljesebb húsételekkel, például kolbász vagy fasírt, tudom elképzelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése