2012. október 24., szerda

Tejfölös sült nyúl


Amikor kilenc évvel ezelőtt megismerkedtem a férjemmel, ő a barátaival már visszatérő vendég volt Cseszneken, a Kovács családnál. Pali és Erzsi csatlakozott a "Falusi turizmus" mozgalomhoz, és egy aranyos kis vendégházat üzemeltetnek a Bakonyban.A téli hónapokban minden évben két alkalommal is visszajárunk hozzájuk, egyszer barátokkal, egyszer a családdal. A borkóstolás, lovaglás, szánkózás mellett lehetőség van a háziasszony remek főztjét is megkóstolni. Természetesen szigorúan csak háztáji állatok kerülnek az asztalra. A tavalyi év újdonsága a nyúl, ami a férjem nagy kedvence. Egyből jeleztük is Palinak, hogy vágáskor mi mindig igényt tartanánk néhány példányra. Most hétvégén a sógoromék Cseszneken jártak, és velük együtt, az elmaradhatatlan nyúl is megérkezett. A következő recept egy régi családi kedvenc. Mi köret nélkül, finom friss kenyérrel és fokhagymás olajjal esszük.

Hozzávalók
  • 1 konyhakész nyúl (kb. 1,5-1,8 kg)
  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek. tejföl
  • 0,5 dl olaj
  • bors
  • izsop (opcionális)

A sütőt 200 fokra előmelegítem, és előkészítek egy akkora tepsit, amiben a nyúl kényelmesen elfér. A szalonnát kis cikkekre vágom, akkorákra, hogy könnyen meg tudjam tűzdelni vele a nyulat.
A nyulat lehártyázom, megmosom és megszárítom. Éles késsel megszurkálom úgy, hogy a hátramaradó lyukakba 1-1 darab szalonnát tudjak nyomni. Jó mélyre kell nyomni, hogy a finom füstős íz jól átjárja a húst. A szárazra törölt nyulat sózom, borsózom és már mehet is a tepsibe, amibe előzőleg kevés olajat (1-2 ek.) löttyintettem. A húsra is öntök némi olajat, úgy három evőkanálnyit. A tepsibe teszem a megpucolt vöröshagymát, hozzáöntök úgy 1-1,5dl vizet. Már csak annyi van hátra, hogy a tepsit alufóliával lefedjem, és mehet is a sütőbe. Csak addig hagyom 200 fokon, amíg sercegni nem kezd, utána visszaveszem 180 fokra. Kb. 35-40 percig sütöm, közben a tejfölt összekeverem a nagyjából fél deci olajjal.
Ha valaki szeretné kipróbálni a fokhagymás olajat is hozzá, akkor most jött el az ideje az elkészítésének. Két egész fej fokhagymát (ha jó nagy, akkor elég egy is) fokhagymanyomóval pohárba nyomok. Kb. 1 mokkáskanál sóval megsózom, és felöntöm úgy 1 dl olajjal. Állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor a 40 perc letelik, a nyulat kiveszem a sütőből, és ügyelve a kicsapó gőzre óvatosan leveszem róla a fóliát. Két villa vagy kanál segítségével megfordítom a nyulat, hogy a másik oldalát is érje a finom szaft. A szabadon lévő felére pötyögtetem a tejfölös kence felét, majd kenőecsettel szépen elsimítom rajta. Miután az alufólia visszakerül a tepsire, megy vissza az egész további 35-40 percre a sütőbe. Lehet, hogy a mai modern konyha követői elszörnyülködnek azon, hogy egy vékonyka kis nyulat ennyi ideig sütök, de mi azt szeretjük, ha a hús finom puha, omlós. A megfelelő mennyiségű szaft és a tejföl gondoskodik arról, hogy ne száradjon ki a sült.
Utolsó lépések, ha már a húsba szúrt villa könnyedén kihúzható: a sütőt 230 fokra tekerem, a fóliát eltávolítom a tepsiről. A maradék tejfölt is szépen elsimítom a húson és gyönyörű pirosra sütöm az egészet. Ehhez már csak néhány perc szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése