2012. november 4., vasárnap

A mi sajttortánk


Az első találkozásom ezzel a finomsággal a Hal a tortán műsornak köszönhető. Pesuth Rita sütötte a vendégeinek, és egyből kedvet kaptam a kipróbáláshoz. Azóta már jó pár év, és nem kevés sajttorta van már mögöttem. A receptet fokozatosan változtattam, alakítottam, amíg megszületett a végső változat, az igazi családi kedvenc. Én legtöbbször fahéjjal készítem, de a tetszőleges hozzávalónak köszönhetően rengeteg változat közül lehet választani. A fénykép sajnos nem a legjobban sikerült, de mire észrevettem a hibát, már nem volt mit fényképezni.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)

Alap
  • 125 g vaj
  • 1 púpozott ek. cukor
  • 215 g (egy csomag) Győri édes Zabfalatok
Krém
  • 500 g tehéntúró
  • 500 g krémsajt (pl. Mascarpone)
  • 200 g cukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 2 púpozott ek. liszt
  • 3 tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • tetszőleges hozzávaló (fahéj, friss vagy aszalt gyümölcs, lekvár, stb.)
Máz
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 ek. cukor
  • 1/2 tk. vanília kivonat

A sütőt 240 fokra melegítem. Sütőpapírt teszek egy 26 cm-es tortaforma aljába.
Megolvasztom, majd langyosra hűtöm a vajat. A késes robotgéppel morzsásra aprítom a kekszet. Hozzáadom az 1 ek. cukrot, és gyorsan keverek rajta egyet. Hozzáadom a vajat, és néhány mozdulattal összekeverem. Vizes homok állaga kell legyen. A kekszes masszát a forma aljába nyomkodom úgy, hogy a forma oldalára is jusson, mintha egy kis pereme lenne.

 
A formát egy tepsibe teszem (a vaj sütés közben kifolyik), és 4-5 percre a sütő alsó rácsára helyezem. Tovább nem, mert pillanatok alatt megég. Amikor kiveszem a sütőből a keksz még puha, ha ráönteném a krémet, bizony összekeveredne vele. Ezért én csak ilyenkor állok neki a krémnek, hogy még véletlenül se siessem el a torta összeállítását.
A tehéntúrót a késes robotgépben néhány másodperc alatt csomómentesre keverem. A késes betétet habverőre cserélem, és a tetszőleges hozzávalón kívül az összes többit a tálba teszem. 2-3 percnyi kavarásra van csak szükség, és máris homogén, krémes masszát kapok.
A krém felét a már kihűlt kekszalapra öntöm és elsimítom. Most jöhet a tetszőleges hozzávaló. Szűrő segítségével 7-8 g fahéjat szórok egyenletesen a krémre. A maradék krémet már kanál segítségével varázsolom a fahéjas krémre, hogy a két réteg lehetőség szerint ne keveredjen össze. Elsimítom a krémet, és a tortát a 180 fokra visszavett sütő alsó rácsára helyezem. Természetesen továbbra is a tepsiben hagyom a tortaformát, hiszen a vaj a sütés közben kifolyik. 50-60 percig sütöm a tortát, a vége felé fóliával védem a tetejét, nehogy megégjen. Akkor van kész, ha a teteje már egy kicsit megpirult, és finom ujjnyomásra a krém nem nyomódik be, hanem "visszaüt". Ekkor kiveszem a sütőből és 15 percre tepsistől rácsra helyezem hűlni. A sütőt nem kapcsolom ki, mert még szükségem lesz rá. A torta miközben hűl összeesik, de ez a normális, nem kell megijedni.
A máz hozzávalóit tálba öntöm, és kézi habverővel krémesre keverem. Amikor a 15 perc letelt, a tejfölös mázt egyenletesen a torta tetejére kenem, és további 12 percre mehet vissza a sütőbe. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a máz megkeményedjen, de ugyanakkor fényes maradjon.
A tortát szobahőmérsékleten, a formában hagyom kihűlni, majd fóliába tekerem, és egész éjszakára mehet a hűtőbe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése