2012. november 25., vasárnap

Paradicsomos nyúl


Erdélyben húsvétkor hagyományosan bárányt szokás enni. Erről mi sem mondtunk le soha. Évekig boltban vettük a bárányhúst, de néhány évvel ezelőtt apukám talált egy gazdát, aki birkákat nevel. Azóta az ünnep közeledtével, a szüleimmel közösen mindig veszünk egy konyhakész bárányt, amit megfelezünk, és ki-ki tetszés szerint elkészít.
Persze most mindenkiben felmerül egy kérdés, hogy egy nyulas receptnél, november derekán vajon miért regélek a húsvéti bárányról. Nincs igazam?
Ennek az az egyszerű oka, hogy három nappal ezelőtt édesapám felhívott, hogy lenne egy bárány, amit a héten vág le a gazda. Megfelezzük-e? Mivel a párommal semmi jónak nem vagyunk az elrontói, egyből ráálltunk a dologra. Na de hova tegyük a húst? -  hiszen a fagyasztónk tele van, jött a kérdés. Végül született egy szilvás lepény, rántott karaj, spenót főzelék és ez a paradicsomos nyúl. Így még ha nehezen is, de sikerült "elraktározni" a bárányt.

Hozzávalók
  • 1 konyhakész nyúl (kb. 1,5 kg)
  • 1 paradicsompüré
  • 1 doboz, saját levében eltett, aprított paradicsom
  • 1 jó nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 - 1,5 dl fehérbor
  • bors
  • 1 ek. szárított oregánó
  • 1/2 tk. szárított kakukkfű
  • csípős paprika (chili vagy magyar hegyes erős)
  • 1 húsleveskocka
  • olaj

A nyulat, ha szükséges lehártyázom, majd feldarabolom úgy, hogy 7-8 darab húsom legyen. Sózom, borsózom.
Egy mély lábasban, amiben később kényelmesen elfér a hús, erős lángon felhevítek 5-6 evőkanálnyi étolajat. Amikor már jó forró, a húsok mindkét oldalát megpirítom. Ez oldalanként nagyjából 2-2 percet jelent. Ezzel mintegy a húsba zárom a finom, zamatos húslét.
Közben a hagymát apróra vágom, majd ugyanabban a lábasban, amiben a hús pirult, meg is párolom. Amikor a hagyma már szép üveges, fokhagymanyomóval pépesítem a fokhagymát, és mehet az is a lábasba. Kettőt keverek rajta, és máris felöntöm a borral. Kicsit hagyom forrni, majd hozzákeverem a paradicsomokat, fűszereket, csípős paprikát. Ebbe a szaftba kerül az előpirított hús. A tetejére dobom a leveskockát, és felöntöm annyi forró vízzel, hogy majdnem ellepje a húst. Fedő alatt gyorsan összeforralom, majd takarékon nagyjából 1,5-2 óráig párolom a nyulat.
Néha közben eligazítom a húsdarabokat, hogy mindegyiket érje a paradicsomos szaft.
Egy-másfél óra után megnézem a húst, ekkor már majdnem kész kell legyen. Ha szükséges még finomítok az ízeket, majd fedő nélkül hagyom tovább rotyogni addig, amíg a hús omlós, a szaft pedig jó sűrű nem lesz.
Amennyiben a hús már készen lenne, de a szaft még nem az igazi, lapáttal kiemelem a nyúl-darabokat egy tálra, és csak a szaftot forralom tovább.
Rizzsel, tésztával is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése