2012. december 15., szombat

Narancsos-diós keksz


Ez a visszafogottan édes keksz nagyszerű választás egy bögre tea mellé, vagy egy csésze finom kávé után kísérőnek. Elkészítése igen egyszerű, a hozzávalókat csak gyorsan összedolgozzuk a késes robotgépben, folpack-kal formázzuk, hűtőben vághatóvá hűtjük, majd készre sütjük.

Hozzávalók (kb. 50 db kekszhez)
  • 200 g finomliszt
  • 100 g finomra darált dió
  • csipet só
  • 80g porcukor
  • 200 g hideg vaj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 ek. narancs aroma
  • 1 tojás

A száraz hozzávalókat a késes robotgépbe mérem, és egy gyors keverés után jöhet a felkockázott vaj. Morzsásra dolgoztatom, majd hozzáadom a narancs héját, aromát és a tojást. A géppel alaposan összedolgoztatom, majd a tésztát az előkészített folpackra kanalazom. Ha tallérokat sütök, akkor hengerré, ha négyzeteket, akkor téglalappá formázom a tésztát.
A fóliába csomagolt süteményt egy éjszakára, de minimum 4 órára a hűtőbe teszem.
Sütés előtt a sütőt 180 fokra melegítem. Két sütőlapot sütőpapírral bélelek.
A hideg tésztát éles késsel kb. 0,5 mm szélesen felszelem, és egymástól ujjnyi távolságra a sütőlapra helyezem.
Tallérok esetén a tésztát minden 5-6. darab süti után egy negyeddel elfordítom, így nem deformálódik el. A négyzetekhez a téglalapból hasábokat vágok, és azokat szeletelem fel.
A kekszeket nagyjából 10 perc alatt készre sütöm. Érdemes 1-2 perccel korábban belesni a sütőbe, hiszen minden készülék más. Van, amelyik erősebben süt van, amelyik gyengébben. a 10 perc nem szentírás, csak iránymutatás.
A kihűlt kekszeket jól záródó dobozba helyezem. Ha kitartanak, akkor két hétig is eltárolhatóak. Az ízek a sütést követő 2-3. napra érnek össze igazán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése