2013. január 2., szerda

Édesanyám hagymás marhaszelete


Ez egy nagyon egyszerű, mégis tökéletes fogás. Egy olyan étel, ami bármikor megállja a helyét, legyen szó egyszerű hétköznapi ebédről, vagy ünnepi fogásról. Édesanyám találta ki, de aki eddig megkóstolta kivétel nélkül el volt ragadtatva tőle.

Hozzávalók (kb. 13 fő részére)
  • 2,5 marhahús (felsál, fehér v. fekete pecsenye, rostélyos - amiből éppen szépet találok)
  • 2 közepes fej hagyma
  • bors
  • vegeta
  • pirospaprika
  • csípős piros arany
  • kb. 1 dl olaj
  • kb. 4 ek. liszt

A húst letisztítom, felszeletelem, majd vékonyra (kb. 1/2 ujjnyi) klopfolom. A szeletek széleit éles késsel bevagdosom, majd mindegyiket sózom, borsozom.
Egy vastag falú serpenyőben felforrósítom az olaj felét. Közben a hagymát megtisztítom, apróra kockázom, és előkészítek egy mély lábost, amiben majd készre főzöm az ételt. Ennek az aljába kevés olajat, kb. 3-4 evőkanálnyit locsolok.
Amikor a serpenyőben az olaj már kellően forró, magas lángon, részletekben megkérgesítem a hússzeletek mindkét oldalát. Ez egy-két percet jelent oldalanként. Amennyiben elfogyna az olaj, pótolom, és persze türelmesen megvárom, hogy ez is felforrósodjon.
A már elősütött hússzeleteket szép sorban az előkészített lábosba helyezem. A második sor után rászórom a kockázott hagyma felét, majd jöhet a többi hússzelet. A végén rászórom a maradék hagymát és az ízlés szerinti vegetát, piros aranyat. A serpenyőbe kevés vizet öntök, felforralom és a pörkanyagot is finoman felkapargatom. Ezt is a húsra borítom illetve még annyi meleg vizet, ami éppen csak ellepi a hússzeleteket. Fedő alatt magas lángon felforralom a "szaftot", majd takarékon főzöm készre az ételt. Menet közben megkóstolom, hogy kell-e még sózni, borsozni. Amikor a hús már majdnem puha, fedő nélkül főzöm tovább. Néhány perc alatt feljön az olaj a szaft tetejére, akkor szórom bele a pirospaprikát. Közben a lisztet simára keverem annyi vízzel, hogy híg palacsintatészta állagú legyen. Ezzel habarom be a szaftot, amihez nem biztos, hogy az egész ereszték kell! Pár percet hagyom főni, és már készen is van egy tökéletes fogás.
Köretnek burgonyapürét, főtt tésztát ajánlok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése