2013. január 27., vasárnap

Moelleux - olvadós csokidesszert by Gordon Ramsay


Csoki imádók! Szóljanak a fanfárok, harsogjanak a trombiták. Itt a tökéletes kényeztetés gyors, egyszerű és fantasztikusan finom receptje. Igaz ti is estetek már bűnbe étteremben, uram boccsá, gyors étteremben azokkal a rendkívül gusztusos, íncsiklandozónak tűnő csoki finomságokkal, amik a tökéletes csokoládés kényeztetést ígérik? Hogy aztán a liszt és a bóvli kakaópor ízével a szátokban újra és újra megfogadjátok, soha többet csokoládés süteményt? Én azt hiszem egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hol ettem olyan csoki desszertet, amit hajlandó lennék újra megrendelni és megenni.
Aztán jött Gordon Ramsay, mármint a Csak könnyedén szakácskönyve, ami megmutatta, hogyan is készül az igazi moelleux könnyen, gyorsan és egyszerűen. Ebben a változatban még van ugyan liszt, de az ízén érezni nem lehet. A Fauchon-ban már liszt nélkül, Heston Blumenthalnál pedig liszt, cukor és tojássárgája nélkül készítik ezt a csokis finomságot. Jöjjön most Gordon Ramsay receptje, de ígérem az elkövetkező hetekben a másik kettőt is kipróbálom.

Hozzávalók (2 adaghoz)
  • 50 g vaj + kevés a formákhoz
  • 2 tk. kakaópor (mindenképpen jó minőségű - én Holland kakaóport használok)
  • 50 g étcsoki - minimum 60%-os pl. Tibi vagy Lindt
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 60 g cukor
  • 50 g liszt

A sütőt 160 fokra előmelegítem, és olvasztott vajjal kikenek 2 db 7,5 cm-es formát. Amennyiben nincs, nyugodtan használhatunk muffin formát.
A csokit összetördelem, majd a vajjal, kakaóporral vízgőz fölött felolvasztom és simára keverem. 10 percig hűlni hagyom.
A tojást és a sárgáját a cukorral habosra, gyönyörű világosra keverem, majd a csokihoz öntöm.
Beleszitálom a lisztet, amit fém kanállal keverek a csokis, tojásos masszához.
Megtöltöm a formákat, úgy, hogy legalább ujjnyi szabad rész maradjon bennük, és 12 percig sütöm a süteményeket.
Az idő letelte után a moelleux széle piskótás, közepe folyósan lágy. 4-5 percig hagyjuk a formákban hűlni, majd tányérra borítva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése