2013. március 23., szombat

Sajtos perec


Úgy tűnik a mi kicsi lányunk az apjára ütött. Az étkezési szokásait tekintve is. Ha tehetné húst enne hússal, és finnyáskodva elhúzza a száját amikor valami édességgel kedveskednék neki. Na nem mintha olyan sok mindent kipróbáltunk volna, hiszen még csak most lesz egy éves, és ez eléggé bekorlátozza a lehetőségeimet. De nem ízlett neki a házilag nyújtott túrós rétes, a meggyes piskóta, a házi túrókrém, az almás süti sem, sőt, még a házi banánturmixot is kiköpködte, pedig a banán az egyik kedvence.
Nemrégen Marika mama a család egyik kedvenc nassolnivalóját, sajtos perecet sütött. És láss csodát: nem csak a férjecském, hanem a kislányom is fel-fel tűnt a pereces tál környékén.
Nem meglepő tehát, hogy ma ezt a finomságot sütöttem, kis családom nagy megelégedésére.

Hozzávalók (kb. 3 nagy tepsihez)

  • 40 dkg liszt
  • 250 g Rama
  • 4 nagy csipet só
  • 2 csipet szódabikarbóna
  • 2 tojássárgája
  • 3 ek. tejföl (ne fukarkodjunk vele)
  • 1 ek. zsír
  • 28 dkg sajt

A tetejére

  • tojásfehérje
  • sajt (kb. 15 dkg)

A lisztet egy mély tálba öntöm. Hozzáadom a sót, szódabikarbónát, majd jól elkeverem. Jöhet a darabokra vágott margarin (kb. 30 perccel a süteménykészítés előtt veszem ki a hűtőből), majd addig morzsolom a liszttel, amíg az egész morzsás állagú nem lesz. Ekkor hozzákeverem a reszelt sajtot, majd egy mélyedést csinálok a közepébe. Ide kerül a zsír, a tejföl és a tojások sárgája. Közepesen kemény tésztát gyúrok. Az elején viszonylag nehezen áll össze, de ne essünk kétségbe. Ha túl keménynek érezzük, tegyünk még bele tejfölt, amennyiben ragadós lenne, kicsi liszttel keményítsük. Mindenképpen kóstoljuk meg, hogy elég sós-e. Nyersen még lehet sót gyúrni hozzá. Nem pogácsa sósságot keresünk! Az a lényeg, hogy ne érezzük sótlannak a tésztát.
A tésztát lisztezett tálba helyezem, letakarom, és egy éjszakára mehet is a hűtőbe.
Másnap 180 fokra melegítem a sütőt, és sütőpapírt teszek azokba a tepsikbe, amiket használni szeretnék.
Csak ekkor veszem ki a tésztát a hűtőből. Lisztezett deszkán kb. fél centisre nyújtom, majd perec formájú kiszúróval kiszaggatom. A leeső részeket összegyúrom, nyújtom, szaggatom.
Tepsibe helyezem, vékonyan megkenem enyhén felvert tojásfehérjével, és megszórom sajttal. A meleg sütő középső rácsán 12-15 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a sajt már szépen pirul a tetején.
Tálcára szedem, és azon hagyom kihűlni a pereceket. Fém dobozban tárolva ropogósabb, műanyagban omlósabb lesz a süti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése