2013. március 22., péntek

Saláta leves


Kinézek az ablakon és azt látom, hogy a szél derékba hajlítja a fákat. Bekapcsolom a tv-t, és azt hallom, hogy jövő héten újra támad a tél és a hó. Pedig már reménykedtem, hogy a múlt heti pokoli napok után Holle anyó dunyhái már rendesen fel vannak rázva, és végre beköszönt a tavasz. De nem, nem és nem. Mielőtt nekikeseredtem volna, előkotortam a hűtőből egy jégsalátát, és összedobtam ezt az igazi tavaszi-nyári levest. Most forrón ettünk, de a nyári melegben hidegre hűtve, fantasztikusan frissítő fogás lehet.
Valójában nem jég-, hanem fejes saláta van a receptben, de így is nagyszerű lett.

Hozzávalók (4 nagy tányér leveshez)
  • 1 fej saláta
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 bő ek. tejföl
  • 1 ek. liszt
  • egy nagy marék kapor
  • só, vegeta

A salátát negyedelem. Eltávolítom a torzsáját, majd ujjnyi vastagon felszeletelem. Lábosba teszem, megszórom sóval, vegetával. Felöntöm annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a salátát. Forrni teszem. Közben a kaprot (csak a zsenge részeket) finomra aprítom, és ezt is a leveshez adom. Fokhagymanyomóval összezúzom a fokhagymát, és mehet is a levesbe. Jó 10-15 perc alatt puhára főzöm a salátát. Ez alatt az idő alatt néhány evőkanálnyi víz segítségével a lisztet és a tejfölt simára keverem. Folytonos kevergetés mellett a forrásban lévő leveshez adom a tejfölös keverékemet. Simára keverem, majd néhány percig hagyom forrni a levest. Amennyiben szükséges adok még hozzá némi sót.
Tányérba merem, megszórom némi friss kaporral, és már lehet is fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése