2013. március 25., hétfő

Töltött bárány


Közeledik a húsvét, és vele együtt a báránysütés ideje is. Nálunk ugyanis nincsen húsvét báránysült nélkül. Évekkel ezelőtt komoly kihívást jelentett bárányhúshoz jutni, de mostanra szerencsére már nem ez a helyzet. Az éttermek kínálatában is egyre gyakrabban látok bárányt, ami nagy öröm számomra, hiszen nagyon finom - különleges ízű húsról van szó.
Ez a recept igazi családi kedvenc. Ahogy vissza tudok rá emlékezni, már gyerekkoromban is mindig ezt sütötte édesanyám. Azt is be kell vallanom, hogy én még soha nem készítettem, csak kuktáskodtam hozzá. Pontosan azért, mert anyukám mindig megsüti. A fényképen látható gyönyörűséges sült a téli bárányvágáskor készült. Húsvétig még van idő beszerezni a hozzávalókat, amelyek mennyisége mindig attól függ, hogy mekkora a felhasználni kívánt báránydarab. A lenti mennyiségeket egy 14-15 kg-os bárány lapocka+borda részhez számoltuk.

Hozzávalók

  • egy szép darab bárányhús: lapocka + borda egészben
  • kb. 0,5 kg kenyér
  • 0,75 - 1 liter tej
  • 7-8 egész tojás
  • 1 db kápia paprika vagy 1-2 ek. télire, sóban eltett paprika
  • 2 köteg petrezselyemzöld
  • 25-30 ml étolaj
  • só, bors, vegeta
  • piros paprika (ez nem a töltelékbe kerül, hanem a végén a húsra)

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és előkészítünk egy akkora magas falú tepsit, amiben a bárányunk elfér.
A tojásokból 6-7 darabot keményre főzünk. A kenyeret felszeleteljük és beáztatjuk annyi tejbe, ami ellepi. A tejet vízzel is helyettesíthetjük, de tény, hogy a tejtől finomabb lesz a töltelékünk.
A borda részen a húst külön választjuk a csonttól, úgy, ahogy a sertés nyúlját válasszuk szét, amikor tölteni szeretnénk. Itt az a különbség, hogy a bárány húsrésze annyira vékony, hogy szinte csak egy hártya, ezért nagyon óvatosan bánjunk vele. A bárányt a húsos részeknél kívül-belül megsózzuk.


A töltelékhez a beáztatott kenyeret jól kinyomkodjuk, és egy mély tálba morzsoljuk. Igyekezzünk minél apróbbra morzsolni, hogy a töltelékünk ne legyen darabos. A főtt tojásokból 5 darabot felkockázunk, és a kenyérhez adjuk. Jöhet a paprika, a finomra aprított petrezselyem, 1 db egész tojás, olaj és a fűszerek ízlés szerint. Az egészet jól összekeverjük. Megkóstoljuk, hogy elég sós, fűszeres-e. Amennyiben nem, finomítsunk rajta.
A képen látható módon kezdjük el megtölteni a bárányunkat.


Nem szabad degeszre tömni, mert akkor sütés közben szétdurran. A fel nem használt főtt tojásokat megpucolva, egészben nyomjuk a töltelékbe úgy, mint az egybefasírtnál. Aki nem szereti, azokat is aprítsa fel, és még az elején keverje a töltelékhez.
A megtöltött bárányt összevarrjuk. Használhatunk hústűt is, de nekem nincs.
Nedves kézzel áttöröljük a húst, hogy az esetleges töltelékdarabokat lemossuk róla. Még egy kicsit sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. A kezünkre kevés olajat locsolunk, és azzal kenjük el a fűszereket a húson.


Két három loccsantásnyi olajat öntünk a tepsibe. Belehelyezzük a bárányt, meglocsoljuk olajjal, és jó 2-3dl vizet öntünk a tepsibe.
Lefóliázzuk, és mehet is a forró sütőbe. Amikor már halljuk a hús sercegését, a sütőt visszavesszük 180 fokra, és jó másfél órát sütjük a bárányunkat. Ezt követően levesszük a fóliát, és a húslével gyakran meglocsolva, puhára - gyönyörűségesen pirosra sütjük. Amennyiben a húslé kevés lenne a locsoláshoz, adjunk hozzá egy kis vizet, néhány perc alatt finom szaft lesz belőle, amivel már jól tudunk locsolni.
Melegen is finom (csak nehéz szeletelni), de mi hideg sültként, sok zöldséggel - salátával fogyasztjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése