2013. május 13., hétfő

Guacamole - avokádókrém


Szerencsésnek mondhatom magam. Főiskolásként lehetőségem volt Erasmusos diákként néhány hónapot Berlinben tölteni. Az ösztöndíjam komoly hányadát költöttem különleges gyümölcsökre, zöldségekre. Addig amíg itthon csak narancsot, banánt, mandarint és elvétve ananászt vehettünk, addig "nyugaton" csak kapkodtam a fejem a spárgát, avokádót, bébi banánt, bébi ananászt, sárkánygyümölcsöt, licsit látva. Azóta is nagy szenvedélyem a különlegességek kipróbálása. Nem mondom, hogy mindent szeretek, de mindig mindent kipróbálok.
Az avokádót viszont egyenesen imádom. Amikor sikerül szép példányokat (nem túl puha, fényes, egészséges héjú) vennem, itthon érlelem őket puhára, és nem egyszer csak félbe vágok egyet, meglocsolom limelével, sózom és simán bekanalazom. De ugyanígy imádom krémnek elkészítve. Rengeteg receptet láttam, próbáltam, és számomra a következő az igazi.

Hozzávalók (legfeljebb 2 szelet kenyérhez elegendő)
  • 1 db szép érett avokádó
  • 2-3 tk. limelé
  • 1 pici gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • friss kenyér

Az avokádót félbe vágom. Meglocsolom a lime levével, majd villával jól összetöröm. Sózom, borsozom. Hozzáadom a pépesített fokhagymát, és az egészet jól összekeverem.
Megkóstolom. Amennyiben szükséges jöhet még némi limelé.
A kenyeret megpirítom, rákenem a guacamolét, rácseppentek még egy picike limelevet és már ropogtatom is befelé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése