2013. május 13., hétfő

Spenótos tészta


Végre itt a tavasz, és vele együtt a friss, zsenge kerti finomságok. Alig bírok betelni a sóskával, spenóttal, hónapos retekkel. Nem telik el nap, hogy ne ennénk valamelyikből. Ez a fogás nem csak finom, hanem extra gyors is. Ráadásul annyira könnyű étel, hogy lelkiismeret furdalás nélkül megeszem vacsorára is. A receptem kicsit rendhagyó - ugyanis a spenót mennyiségét nem tudom pontosan megadni, tényleg mindig szemre készítem. De ti is meglátjátok majd, hogy nincs is szükség méricskélésre.

Hozzávalók (2 fő részére)
  • 4 dupla marék (vagy 8 marék) friss spenót
  • 2 diónyi vaj
  • 2 ek. olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • sajt pl. Trappista
  • kb. 300 g széles metélt (a neten néztem ki, hogy mennyi kell 2 főnek főétel esetén)

A spenótot megpucolom, megmosom. Szerintem ez a leghosszabb munkafolyamat.
A tésztának felteszem forrni a vizet, amit bőséggel megsózok. Közben magas lángon felmelegítem a wok serpenyőt. Beledobom a vajat, és egyből hozzáöntöm az olajat. Ezzel elkerülöm, hogy a vaj megégjen. Most még igazi "bébi" spenótunk van, ezért a megmosott spenótot egészben a serpenyőbe szórom (amikor már nagyobbak a levelek félbe tépem őket). Sózom, borsozom. Magas lángon 2-3 perc alatt megfonnyasztom, közben hozzáadom a finomra zúzott fokhagymát. Ráöntöm a tejszínt és közepes lángon jó 3-4 percig forralom.
Közben kifőzöm a tésztát. Szigorúan al dente vagy talán még egy hajszállal keményebb kell legyen.
Leszűröm. Arra azért mindig figyelek, hogy némi főzőlevet felfogjak egy pohárba. Ez mindig jól jön, ha a tésztaételünk kicsit szárazabb a kelleténél.
A tésztát a forró spenótos szószba öntöm. Jól összeforgatom sőt, akár egy percig még forralom is.
Tányérba szedem, megszórom némi reszelt sajttal és nyam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése