2013. május 8., szerda

Sült kacsacomb joghurtos-majonézes salátával


A tegnapi napunk úgy alakult, hogy nem volt hús az ebédhez. A férjem annyira kétségbe esett, hogy vacsorára már elkezdte bepácolni a kacsacombot. Szerencsére sikerült elterelnem a figyelmét, és ezzel megmentenem a mai ebédhez valót. Ami a köretet illeti tudom, hogy a kacsa párolt káposztával és tört krumplival az igazi, de szerintem csak télen. Nyári ételnek szerintem túl nehéz, ezért választottam helyette ezt a könnyű kis salátát.

Hozzávalók

  • 4 szép konyhakész kacsacomb
  • 2 marék nagy szemű só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • izsóp (elhagyható)
  • 2-3 ek. étolaj vagy kacsazsír
  • 1 zacskó salátamix
  • 4-5 szem koktélparadicsom vagy 1 normál paradicsom
  • 2 db Danone Activia
  • 3 ek. majonéz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek. olívaolaj

A kacsacombokat megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm.
Egy műanyag tálba szórom a két marék sót, és bőrős oldalukkal lefelé a sóba ültetem a combokat. Tetejükre is szórok némi sót, de csak annyit, mintha besóznám a húst. Lehetőség szerint egy éjszakát, de minimum 4-5 órát tárolom a hűtőben a combokat. Ez alatt a só jól megdolgozza a rostokat, és mi máris tettünk egy lépést az omlós sült felé.
Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítem.
A húsról lemosom a sót, majd újra megszárogatom a combokat. Jöhet a bors (só már nem kell, a hús felvett annyit, amennyire szüksége volt) és az izsóp. Én nagy előszeretettel használom az izsópot az erősebb ízű húsoknál, mert fantasztikusan finomítja az ízüket, elveszi a vadságukat. Télen szárítva tárolom, de most már gyönyörűen zöldell anyukámék kertjében, így néhány friss levelet használtam.
A combokat bőrös részükkel tepsibe helyezem. Melléjük szórom a megpucolt fokhagymagerezdeket és a hagymát. Jöhet az olaj majd annyi víz, hogy a combokat háromnegyedükig ellepje. Alufóliával letakarom a tepsit, és már kezdődhet is a sütés.
Amint a hús sercegni kezd, visszaveszem a sütőt 180 fokra. Majd jó 1-1,5 órát sütöm a combokat. Ekkor eltávolítom a fóliát, és leellenőrzöm, hogy a hús megpuhult-e.
Amennyiben igen, a bőrős oldalukkal felfelé fordítom a combokat, majd újra 200 fokos sütőben, immár fólia nélkül szép ropogósra sütöm őket.
Amikor elkészültek néhány percnyi pihenőt kapnak. Ez tökéletesen elegendő a saláta elkészítéséhez.
Ehhez a salátamixet tálba öntöm. Hozzáadom a falatnyi darabokra vágott paradicsomot, és megsózom.
Jöhet a joghurt, majonéz, 1 db pépesített fokhagymagerezd és az olívaolaj. Jól összekeverem, ha kell sózom még. Akkor jó az állaga, ha a joghurtos öntet selymes, könnyed, nem fojtós. Amennyiben az lenne, adjunk még hozzá némi olajat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése