2013. október 11., péntek

Foltos kalács

 

Idejét sem tudom mikor sütöttem utoljára ezt a kalácsot. Alapjában véve a foszlós tejeskalács egyik változatáról van szó, ami nem túl édes, nem túl jellegzetes ízű. Viszont vajjal, lekvárral, tejjel, kakaóval fantasztikusan finom. Nekem pedig erre volt most szükségem, mert inkább adok Emesének házi kalácsot reggelire vagy éppen uzsonnára a boltban kapható agyontartósított péksütemények helyett. Ráadásul én is szívesen elmajszolok egy-két szelettel.
Azt még el kell mondanom, hogy a foltos ötlet nem tőlem való. Gyerekkori barátnőm nagymamájától tanultam, egyéb más receptekkel együtt.

Hozzávalók (két közepes rúdhoz)
  • 600 g fehérliszt
  • 100 g kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 80 g margarin
  • 1 tojássárgája
  • 4,5 dl tej
  • 15 g élesztő
  • 4 ek kakaó
  • további 3-4 ek langyos tej

Kimérem a hozzávalókat. A tejet meglangyosítom. A margarint megolvasztom. Közben egy tálba morzsolom az élesztőt, rászórok 2-3 ek cukrot és ugyanennyi lisztet. A langyos tejből nagyjából egy decit az élesztős keverékre öntök, kicsit megkeverem, és hagyom felfutni.
A maradék tejben felolvasztom a sót és a maradék cukrot. Hozzáadom a tojássárgáját, kicsit elkeverem, és nekilátok összeállítani a kalácsot.
A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, amibe beleöntöm az élesztős tejet és a cukros-tojásos tejet is. Elkezdem összedolgozni a lisztet a tejes keverékkel. Az elején ragadós, de nem esek kétségbe, lelkesen dagasztok tovább. Amennyiben tényleg nagyon ragacsos - puha, adok még hozzá némi lisztet. Amikor a tészta már szépen összeállt, elkezdem apránként hozzákeverni a langyosra hűlt margarint, amit beledolgozok a tésztába. Jó pár percig dagasztom a kalácsomat, amíg gyönyörű fényes, sima, nem túl kemény, nem túl puha tésztát kapok. Ekkor elharmadolom a kalácstésztát (megközelítőleg 500g+500g+250g). A két nagyobb darabot gombócolom, langyos helyen, letakarva keleszteni kezdem.
Közben 4 evőkanál kakaót összekeverek 3-4 evőkanál langyos tejjel. Ezt a masszát keverem a harmadik tésztadarabhoz, és jól összedolgozom. Amennyiben túlságosan felpuhulna a tészta, némi lisztet adok hozzá. Amikor a tésztám szép barna lesz, megfelezem, gombócolom és a többiek mellé teszem kelni.
Amikor a tészták nagyjából kétszeresükre kelnek, elkezdem 200 fokra melegíteni a sütőt, és nekilátok elkészíteni a tekercseket.
Ehhez enyhén lisztezett deszkára helyezem az egyik fehér gombócomat, és téglalappá nyújtom. Ne legyen vastagabb fél cm-nél. Amikor ez kész jöhet az egyik kakaós tésztadarab. Ezt nem is muszáj nyújtani (előfordulhat, hogy annyira puha, hogy nem is tudnám), hanem kézzel széthúzkodom, és a fehér tésztára helyezem. Nem baj, ha néhány helyen kilyukad, és az sem, ha nem lesz akkora, mint a fehér társa.
Miután ezzel megvagyok, rétesszerűen feltekerem a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
Így járok el a másik fehér-barna gombócokkal is.
Jó 15-20 percig kelesztem a kalácsokat, majd megkenem őket enyhén felvert tojással. Mehetnek a sütő középső rácsára. A hőfokot azonnal visszaveszem 180 fokra, és 30-35 perc alatt készre sütöm a kalácsokat. Menet közben alufóliával letakarom őket, mert nem szeretném ha túlságosan barnára sülne a tetejük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése