2013. október 5., szombat

Fordított almatorta


Nincs mese, ez a torta nem más számomra, mint az almás sütemények királynője. Enném reggel, délben vagy akár este is. Ha tehetném egyedül megenném az egészet, de persze nem tehetem. Főleg most nem, amikor a terhesség miatt szénhidrátdiétáznom kell. Ettől függetlenül elkészítettem, mert lévén ennyire fantasztikusan finom, a család is odavan érte.
Sokan leveles tésztával készítik, amivel nincs is semmi gond - úgy is nagyon finom. Én is szeretem a leveles tésztát, de nem a fordított almatortában. Ehhez vajas tészta dukál, mert annak az omlóssága teszi teljessé a puha, karamellás almát.

Hozzávalók (24 cm-es formához)
  • 200 g finomliszt
  • csipet só
  • 100 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek hideg víz

Almatöltelék
  • 1 kg alma (lehetőség szerint valamilyen savanykás fajta, mert a karamell amúgy is nagyon édes)
  • 160-170 g kristálycukor
  • 80 g vaj

A vajas tészta elkészítésénél két dologra kell figyelnünk:
1, a hozzávalók legyenek jó hidegek
2, minél kevesebbet érjünk a tésztához készítés közben, hogy a kezünktől ne melegedjen át a vaj.
Én most konyhai robotgéppel készítettem a tésztát, így nem kellett izgulnom, hogy a kezem felmelegíti a vajat.
A lisztet-sót-cukrot a keverőtálba szórom (egyet pörgetek rajta, hogy összekeveredjenek a hozzávalók), és hozzáadom a kockára vágott, hideg vajat. Addig járatom a gépet, amíg morzsás állagot nem kapok. Ekkor hozzáadom a tojássárgáját és a hideg vizet. Újra elindítom a gépet. Néhány pillanat alatt összeáll a tészta, amit egy előkészített folpackon kicsit ellapítok, és már megy is a hűtőbe. Minimum egy órát hagyom hűlni, de most két napig várt az elkészítésre. Ekkor se történik semmi, sőt akkor sem, ha a fagyasztóba tárolom egy ideig.
A sütőt 200 fokra melegítem.
Egy 24 cm-es teflonserpenyőben (amennyiben csak nyelesünk van, tekerjük több réteg alufóliába) megolvasztom a vajat. Ehhez jön a kristálycukor, amit közepes lángon néha megkeverve megolvasztok. (Ne várjuk azt, hogy a cukor és a vaj a végén homogén állagú lesz, mert akkor csalódni fogunk. A vaj megolvad, a cukor meg szép, világos karamell jellegű masszává áll össze, de egymástól jól láthatóan elkülönülnek.)
Az almákat megpucolom, eltávolítom a magházukat, majd cikkekre vágom őket. A cikkeket megfelezem, amennyiben nagy almákat használok, harmadolom.
Ekkor veszem elő a hűtőből a tésztát, hogy kicsit felengedjen. Amennyiben a fagyasztóban van, akkor nem árt pár órával a sütés előtt áttenni a hűtőbe.
Az almát a vajas cukorhoz adom, és fedő alatt, magas lángon, néha átkeverve pár percig (kb.4-5) párolom. Ekkor leveszem a fedőt, és addig főzöm, amíg a nedvesség elpárolog, és a gyönyörű aranyszínű karamell körbe nem öleli az almát. Kicsit hűlni hagyom, na nem sokáig - ahhoz nincs türelmem - csak amíg kinyújtom a tésztát. Ehhez a tésztát két folpack-darab közé helyezem, és a serpenyőnél kicsit (kb. 2cm) nagyobb átmérőjűvé nyújtom.
A kinyújtott tésztát az almára ügyeskedem, a széleit jól betűröm, majd mehet is az egész a sütőbe. 20-25 perc alatt készre sütöm.
Amikor kész van pár percig pihentetem, hogy a karamell kicsit megkössön. Ekkor egy tányért borítok a serpenyőre, majd határozott mozdulattal kifordítom a kész süteményt. Természetesen előfordul, hogy némi töltelék a serpenyőben marad. Ettől nem esek kétségbe, nem török ki zokogásba, sőt csapdosódni sem kezdek. Fogok egy kanalat, és a karamellás almát rákanalazom a kész sütire, és már újra kerek a világ.
Mi önmagában szeretjük a legjobban, de házi tejszínhabbal (ami nem túl édes) is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése