2014. február 14., péntek

Tejfölös meggyes


Évek óta gyűjtöm a Ráma süteményes könyveket. Nem egyszerű dolog, mert én a legtöbb sütihez vajat használok, így 2,5-4 kg margarin vonalkódját egyedül egy év alatt sem gyűjteném össze. Szerencsére Marika néni és anyukám is besegít, így jó pár süteményes könyv található a polcomon. Ez a sütemény az első kötetekből való, és a férjem igazi kedvence.
Nem vesszük komolyan a Valentin-napot, de ilyenkor mindig megsütöm ezt a sütit (meg a névnapján, születésnapján, sőt karácsonykor is sütöttem már).
A receptet kicsit módosítottam - nem csak a hozzávalókat, hanem az elkészítési módot is. Ha úgy készülne ahogy a Rama könyvben van (illetve a sutigyar.hu-n is megtalálható), akkor egy zselatinban úszó, trutyis süti kerekedne belőle. Nekem anno az lett, de lehet, hogy nálam a hiba.

Hozzávalók (25x30-as tepsihez)
  • 20 dkg fehérliszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet sütőpor
  • 8 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 10 dkg Rama vagy más sütőmargarin

  • 25 dkg kimagozott meggy (kompót vagy nyersen fagyasztott)
  • 1 vaníliás puding
  • 3 dl tej
  • 4 ek. kristálycukor
  • 35 dkg tejföl

  • 500 ml meggykompót leve (ha nyersen fagyasztott meggyet használok, akkor meggyszörpöt hígítok fel.)
  • 2 db piros tortazselé

Első lépésként a meggyet szűrőbe öntöm, hadd csepegje ki magát. Utána jöhet a tészta. Ehhez a lisztet-cukrot-sót-porcukrot egy tálba mérem és jól összekeverem. A margarint elmorzsolom a lisztes keverékkel, majd hozzáadom a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok, ami utána egyből mehet a hűtőbe. Na nem sokáig, legfeljebb 15-20 percig.
Ekkor kapcsolom be a sütőt, amit 180 fokra melegítek. A tepsibe sütőpapírt helyezek, és belehelyezem a lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtott tésztát. Mostanában nem is használok nyújtódeszkát, hanem a sütőpapírt kikapom a tepsiből (látszanak a behajtások, így a méret is adott) és azon nyújtom ki a sütit.
A 3dl tejjel és a 4 evőkanál cukorral elkészítem a pudingot, amihez azonnal hozzáadom a tejfölt. Kézi habverővel simára keverem a krémet és a tepsibe simítom.
A lecsepegtetett (kicsit kinyomkodott) meggyet szépen elosztom a krémen. Én jobban szeretek nyersen fagyasztott meggyet használni, mert pikánsabb lesz tőle a süti.
A tepsit a sütő középső rácsára helyezem, a hőfokot pedig azonnal visszaveszem 175 fokra. 25 perc alatt készre sütöm a süteményt.
Amikor a süti a sütőbe kerül, egyből nekiállok a zselatinnak. Így mire eljön az idő, hogy a sütire öntsem nagyjából kellő állagú lesz.
A megsült sütit néhány percig hűlni hagyom. Ha egyből ráönteném a zselatint, szétnyomná a krémet. Ráadásul nem is szoktam önteni a zselatint, hanem szószos kanállal szép lassan a sütire kanalazom. Így mindenhol szép egyenletesen fedi majd a sütit.
Innen már csak annyi a dolgom, hogy kihűtsem és feltálaljam a süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése