2014. március 9., vasárnap

Vargabéles


A blogban már szerepel a Vargabéles egy "hamis" változata. Azt is nagyon szeretem, de ez a változat nagyon közelít az eredeti Vargabéleshez, ami fantasztikusan finom. Én most kiadós leves utáni fogásnak készítettem, de ha nagyobb méretű tepsit használunk, akkor nem lesz ilyen magas, és sütiként is nyugodtan kínálhatjuk.

Hozzávalók (25x30-as tepsihez)
  • 250 g cérnametélt
  • 150 g vaj
  • 130 g porcukor
  • 4 egész tojás
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 500 g tehéntúró
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 450 g tejföl
  • 150 g mazsola (kevesebb is elég, de Emese imádja, így nem spórolok vele)
  • 6 levél réteslap
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • kevés só

A metéltet sós vízben megfőzöm, majd leszűröm. Még forrón összekeverem egy jó diónyi vajjal.
A sütőt 180 fokra előmelegítem, és kivajazom a tepsit.
A tojások sárgáját fehérre keverem a cukorral és a vaníliáscukorral. A túrót krumplinyomón áttöröm, majd összekeverem a tejföllel, mazsolával és a citrom reszelt héjával. Hozzájuk adom a fehérre kevert tojássárgákat és a kifőtt tésztát.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a tésztás masszába forgatom.
Megolvasztom a maradék vajat. Az első réteslapot a tepsibe simítom, majd bőségesen megkenem olvasztott vajjal. Így járok el a következő két réteslappal is. A felsőt vékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd a réteslapokra simítom a tölteléket. Erre szórom a maradék zsemlemorzsát, majd rárétegezem a maradék, vajjal jól megkent réteslapokat. A legfelső lapra bőséggel maradjon vaj!
Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm a bélesemet.
Hidegen könnyen szelhető és az íze is akkor tökéletes.
A tetejét tálaláskor megszórhatjuk vaníliás porcukorral, de nem törvényszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése