2014. május 14., szerda

Grissini



Emese szeret nassolni. Na nem nagyon, de amikor megunja a játékot vagy éppen megfárad, akkor lepihen és elropogtat néhány szem kekszet, almadarabot vagy jó pár ropit. Mindig tartok is itthon ezekből egy adagot, de amikor az időm jobban engedi, akkor én sütök neki valamit. Mivel ezek tartósítószer és adalékanyag mentesek nem állnak el sokáig, de a grissini - amit Giorgio Locatellitől "tanultam" jól záródó dobozban még egy hét múlva is nagyon finom.
Amúgy nem csak Emese szereti ropogtatni őket. Mi is, sőt a barátaink is szívesen fogyasztják a grissinit borhoz vagy sörhöz. A paradicsomos változathoz Viki barátnőnk adta az ötletet, aki néhány éve Szilveszterkor hozott ehhez hasonlót nekünk.

Hozzávalók (kb. 35 darabhoz)
  • 50 g sótlan vaj
  • 200 g tej
  • 10 g friss élesztő
  • 375 g kenyérliszt
  • 3 púpozott ek. reszelt parmezán
  • 10 g finomított só

A paradicsomos változatnál a tejből csak nagyjából 175g-t használok a parmezánt pedig elhagyom. Ezen kívül szükség van még egy kis dobozos paradicsomsűrítményre és kb. 1-1 evőkanál oregánóra és bazsalikomra. Ezekkel együtt dolgozom készre a tésztát.

A vajat kis lángon lábaskában felolvasztom. Hozzáadom a tejet, amivel kb. 37 fokosra melegítem. Ebbe kerül az élesztő (ezért ne melegítsük túl a vaj-tej kombót). Kicsit kelni hagyom.
A száraz hozzávalókat tálba mérem, jól összekeverem. Hozzáadagolom az élesztős tejet, közben kézzel folyamatosan keverem a tésztát, amíg összeáll. Van, hogy robotgépet használok - ekkor 1-es fokozaton 3 percig, majd 2-es fokozaton még 5-6 percig keverem a tésztát.
Amikor a tésztám már szép sima - fényes tiszta deszkára borítom és kezdődhet a hajtogatás, a colomba.
Ehhez az ujjaimat használom: a tésztát a kinyújtott, majdnem merőlegesen tartott ujjaimmal addig nyomkodom, gyömöszkélem, amíg nagyjából téglalap alakú nem lesz, és sok-sok apró lyuk (nem kell átszakadjon) nem marad benne az ujjamtól.
A tészta felső harmadát középre hajtom, és az ujjaimmal újra megnyomkodom. Jöhet az alsó harmad középre hajtása és nyomkodása. Ezt követően a tésztát 45 fokkal elfordítom, és újra gyömöszkélem, hajtogatom. Amikor kész vagyok tiszta konyharuhával letakarom és 30 percig pihentetem.
30 perc után még egyszer gyömöszkélek, hajtogatok és újabb 30 percet pihentetek.

Ekkor kapcsolom be a sütőt 230 fokra.

A kész tésztát félbe vágom, egyenként nagyobb méretű téglalappá nyújtom. A tésztából nagyjából 1cm-es csíkokat vágok (figyelek, hogy ne legyenek hosszabbak, mint a tepsi amiben sütöm őket).
A tésztacsíkokat középről indulva 3-4 mozdulattal átsodrom úgy, hogy közben kicsit nyújtom is őket. A végeket kicsit lenyomkodom - konkrétan a mutatóujjammal kicsit megnyomom a végeket, így picit ellapulnak.
Tapadásmentes vagy sütőpapíros tepsibe helyezem a grissiniket, majd 180 fokra mérsékelt sütőben 10-15 perc alatt szép világos aranyszínűre sütöm őket. Rácson hagyom kihűlni a rudacskákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése